Resilienssin juuret koronan opetukset - jatkuva kehittäminen

Tämä Kauppakamarilehdessä julkaistu juttu (https://tampereenkauppakamarilehti.fi/fi-fi/article/kauppakamarilehti/selviytymisen-avainjatkuva-kehittaminen/840/) syventää taustoja Business Tampereen MexLink Oy:llä teettämään tutkimukseen. Johtopäätöksenä tämä tutkimus vain vahvistaa jatkuvan katkottoman kehityksen merkityksen yritysten menestykseen. Se millainen kehityksen luonne on jatkossa, ei välttämättä enää ole sama - varsinkin niille, jotka ovat keskittyneet operatiiviseen tehokkuuteen. Yleensä kehityspanokseen ei löydy oikoteitä eli pieni panos - pieni muutos, mutta yhteistyön kautta panostusta voidaan suurentaa.

Koronan vaikutukset koneenrakennusteollisuuteen ovat vasta tulossa ja varsinainen vaikeus on vielä edessä. Koronan aiheuttamassa kansainvälisessä turbulenssissa on vaarana unohtaa strategia ja keskittyä vain operatiiviseen tehokkuuteen. Lyhyellä tähtäimellä se puree, mutta kriisi tarjoaa myös mahdollisuuksia uhkien lisäksi. Liiketoimintaympäristön raju muutos voi viedä yrityksen pahimmillaan vakavaan kriisiin, jos keskitytään vain omaan kassavirtaan ja kustannuksiin voimakkaassa säästömoodissa.

Valmiita malleja Koronan tapaisten kriisien hallintaan ei ole, joten strateginen suunnittelu muuttuu dynaamiseksi ja iteroivaksi, mutta hakee pitkän aikaskaalan vaikutuksia. Täytyy aina muistaa, että tulevaisuus tehdään suuressa määrin tänään. Ulkoiset liiketoimintaympäristön muutokset vaativat jatkuvaa säätöä, mutta strategisten toimenpiteiden jäntevyys ei saa muuttua. Maailma näyttäisi lisäksi siltä, että ei turbulenssit tähän lopu. Kokemus monista turbulensseista antaa kuitenkin niitä taitoja, joita äkkinäisiin korjausliikkeisiin tarvitaan. Jos näitä kokemuksen arpia ei ole tarpeeksi ja yrityksessä nähdään tarvetta syvästi koneenrakennuksen luonnetta osaavalle luotsille, otamme haasteen vastaan.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista