Åldersstrukturen utmanar tillverkningsindustrin – artificiell intelligens ska hjälpa till med kompetensbristen

Det är till och med frustrerande att upprepa denna oundvikliga, tidsbundna sanning när det finns en lösning på den, men vissa murar att övervinna. Förståelsen för klok tillämpning av artificiell intelligens öppnar sig. I Tyskland, Sverige, Finland och Nederländerna kommer nästan en fjärdedel av tillverkningsindustrins arbetare att nå pensionsåldern inom de kommande 5–10 åren.

Företag står inför ett dubbelt problem: pensioneringar tar bort en stor del av den erfarna personalen, och nya talanger kommer inte in tillräckligt snabbt för att ersätta dem. Detta hotar direkt branschens konkurrenskraft och dess förmåga att anpassa sig till stora pågående förändringar, såsom energi- och teknikomställningar.

En exakt beräkningsmodell utvecklad av MexLink visar den ekonomiska effekten

  •           Integrera nya resurser i expertis
  •           Kompetensutspädningens inverkan på ett företags produktivitetsutvecklingsförmåga

I vårt exempelföretag, med en omsättning på cirka 24 miljoner euro, minskar lönsamheten för de svåraste produkterna att tillverka med 2,6 miljoner euro i fakturering och rörelseresultatet minskar med 2,3 miljoner euro. Även med enkla produkter räcker siffrorna för att få hårstråna att resa sig på nacken.

I vårt exempelföretag motsvarar en förkortning av introduktionstiden för nyanställda med ett år ytterligare 40 000 euro i intäkter och ytterligare 27 000 euro i EBIT per introduktion av en ny medarbetare.

Figur 1. Inverkan av kompetensfördelning på ett företags lönsamhet (T1 nybörjare,.., T6 Master)

Denna situation orsakar en betydande kompetensbrist, särskilt bland praktiska yrken som maskinister, underhållstekniker och montörer.

Samtidigt räcker det inte med nya yrkesverksamma för att fylla det tomrum som uppstår. Yrkesutbildning och övergång till arbetslivet lockar för närvarande inte tillräckligt många unga människor. I Tyskland finns tusentals ingångsplatser inom maskinteknik fortfarande otillsatta, i Sverige väljer bara en bråkdel av studenterna industritekniska programmet som sitt primära alternativ, och i Finland och Nederländerna är attraktionskraften hos tekniska studier fortfarande otillräcklig. Dessutom påverkar föråldrade bilder och stigman kring jobb inom tillverkningsindustrin ungas attityder negativt.

Nuvarande utmaningar för företag och deras orsaker

Problemen orsakas inte bara av den åldrande befolkningen, utan även av företagens egna beslut och strategiska policyer. Många företag skjuter upp långsiktig personalplanering och talangstrategier på grund av kortsiktiga ekonomiska utmaningar. Att säkra kassaflödet och omedelbara kostnadsbesparingar prioriteras ofta, vilket i sin tur ökar risken för långsiktig kompetensbrist.

Potentialen för automatisering och robotik har också bedömts alltför optimistiskt. Nästan hälften av tyska små och medelstora företag tror att robotik och automation i tillräcklig utsträckning kan ersätta den pensionerade arbetskraften fram till 2032, även om verkligheten visar att detta bara är delvis möjligt. Automatisering kräver att majoriteten av fabrikens maskiner ändras för att produktionsflödet ska bli effektivt. Å andra sidan har få företag möjlighet att förnya sin produktion i en snabb investeringstakt.  Att enbart förlita sig på automatisering är inte en realistisk lösning, eftersom en stor del av de yrkesmässiga färdigheterna är så kallad tyst kunskap som är svår för maskiner att ersätta utan rätt teknisk och organisatorisk infrastruktur.

Lösning: artificiell intelligens hjälper till att registrera tyst kunskap

Mexlink erbjuder det artificiell intelligens-baserade Mexwiser-systemet som en lösning. Mexwiser är utformat för att fånga och utnyttja den tysta kunskap som erfarna medarbetare har samlat på sig under åren. Detta "digitala minne" gör det möjligt att bevara värdefull kunskap även när nyckelpersoner lämnar arbetskraften. Det finns inget annat system på marknaden med sådan praktisk användning, eftersom det kräver en unik kombination av industriell erfarenhet och AI-teknik.

Lärande på arbetsplatsen är den viktigaste källan till produktivitet för företag och är målet för Mexwisers digitala företagsminne. Endast 10 % av lärandet kommer genom utbildning, 20 % genom interaktion med andra människor och resterande 70 % genom problemlösning på jobbet.

Figur 2. Vikten av erfarenhetsbaserat lärande

MexLinks tillvägagångssätt

MexLinks tillvägagångssätt betonar snabb effekt, tydlig finansiell mätbarhet och vikten av investeringar. Mexwisers lösningar är utformade för att uppfylla EU:s AI-regleringskrav och ge omedelbart värde till företag tillsammans med automatisering och robotik. Denna metod gör det möjligt för företag att effektivt reagera på kompetensbrist och stärker deras förmåga att bibehålla sin konkurrenskraft och produktivitet i framtiden.

Framtiden tillhör samarbetet mellan artificiell intelligens och människor

Även om artificiell intelligens och automatisering är viktiga faktorer för framtiden, är kombinationen av mänsklig expertis och maskinintelligens fortfarande avgörande. Mexlink menar att lösningen inte finns enbart i tekniken, utan i hur tekniken stödjer och kompletterar människors kompetenser. Strategin med billig arbetskraft har visat sig vara kortsiktig, vilket bland annat framgår av att den kinesiska industrin nu strävar efter att övergå till produktion av högre kvalitet.

Mexwiser möjliggör denna synergi. Det erbjuder tillverkningsindustrin ett sätt att säkra expertis och konkurrenskraft i takt med att generationer skiftar och nya utmaningar ställer alltmer krävande kompetenskrav.

Mexlink vill vara din partner i denna förändring. Välkommen att diskutera med oss ​​hur vi tillsammans kan säkra ditt företags konkurrenskraft långt in i framtiden.

Figur 3. Mexwiser AI-assistent som ett företags digitala minne

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras