VÄRDEANALYS OCH KOSTNADSPLANERING (Värdeanalys / Värdeteknik - Del 2) av Pentti Enlund

VÄRDEANALYS OCH KOSTNADSPLANERING (Värdeanalys / Värdeteknik - Del 2)

Värdeanalys och kostnadsplanering är allmänt kända som Value Analysis/Value Engineering, VA/VE. Det är ett disciplinerat handlingssystem med bara ett mål; producera funktioner som kunden behöver och vill ha, till lägsta möjliga kostnad, utan att kompromissa med produktens kvalitet eller funktionalitet.

Syftet med metoden är att samtidigt utveckla den planerade produkten (VE) och dess tillverkningsprocess (VA) , i produktutvecklingsfasen, innan den går i produktion. VA/VE kan definieras som ett planerat och fördomsfritt sätt att närma sig problemlösning, med fokus specifikt på de egenskaper som är specifika för produktmodeller och processer.

Det är framför allt en konsensusbaserad problemlösningsprocess för en multiprofessionell grupp. Koncernens effektivitet beror direkt på stödet och engagemanget från företagets ledning.

Processkroppen består av en systematisk planeringsprocess för att nå det uppsatta målet (Figur 1). Det första steget är att kartlägga kunders/kundsegments krav på den planerade produkten och samla in all tillgänglig information om designobjektet. Efter detta granskas och analyseras informationen exakt med hjälp av funktionsanalys, och letar efter möjligheter att öka kundvärdet på produkten. I den kreativa fasen används brainstorming för att hitta sätt att uppnå de funktioner hos produkten eller dess tillverkningsprocess som identifierades i föregående fas, med ett mindre antal komponenter, ersättningsmaterial, färre processsteg, eliminering eller kombination av funktioner, utan att ge avkall på produkten kvalitet eller funktionalitet. I nästa utvärderings- och utvecklingsfas utvärderas de genererade idéerna, utvecklar utvärderingskriterier för varje funktion (prestanda, tillförlitlighet, genomförbarhet, etc.), bildar ett viktvärde och jämför de presenterade lösningarna med en befintlig lösning. Slutligen genomförs presentations- och implementeringsfasen.

VA/VE skiljer sig från andra kostnadsreduktionstekniker genom att det fokuserar på produktens funktioner istället för att bara minska kostnaderna. Det utnyttjar många välkända sammanlänkade kostnadsreduktionstekniker på ett systematiskt sätt, såsom t ex kostnadsanalys, kostnadsvärdering, försäljning av idéer etc. En teknik som skiljer sig från andra metoder är funktionsanalys, FAST, vars systematiska användning identifierar funktioner som krävs av den planerade produkten eller processen och deras kostnader, vilket ger funktionerna ett kalkylerat värde och möjliggör tillverkning till lägsta möjliga kostnad.

Vad menas med produktvärde?

Definitionen som vanligtvis används för produktvärde är "Tillförlitlig prestanda för vad en produkt, produktionsprocess eller funktion behöver göra för att fungera eller sälja, till lägsta möjliga kostnad ".

Definitionen hänvisar till två viktiga nyckelvariabler:

1. Prestanda eller funktion inkluderar alla faktorer som en produkt, process eller arbetsmetod måste göra för att fungera och sälja till lägsta möjliga kostnad .

2. Kostnaden består av aktiviteter som inkluderar tid, pengar, människor, energi eller material.

Baserat på dessa definitioner kan en formel definieras för värde: VÄRDE= FUNKTION/KOSTNAD

 

Syftet med VA/VE-metoden är att förbättra värdet av produkten eller processen :

-Genom att minska kostnaderna och samtidigt öka funktionerna

-Genom att minska kostnaderna och bibehålla funktion och prestanda

-Genom att utöka funktioner och hålla kostnaderna konstanta

-Genom att öka funktioner och samtidigt öka mindre kostnader

-Genom att minska funktioner (endast extrafunktioner) och samtidigt proportionellt högre kostnader.

 

Det relativa värdet av en produkt beror på hur effektivt tillgängliga verktyg, material och processer har använts och analyserats. I teorin har det konstaterats att det maximala värdet av en produkt eller process aldrig nås, därför är kontinuerlig värdeförbättring möjlig.

Som ni vet kommer det en ny artikel i januari, där jag kommer att undersöka den viktigaste delen av hela VA/VE-processen, funktionsanalys, dvs Functional Analysis System Technique, FAST

Pentti Enlund

Mexlink Oy

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras