Funktionsanalyssystemteknik, FAST - Del 2 - författare Pentti Enlund

Funktionsanalyssystemteknik, FAST - Del 2

https://youtu.be/rddIItTmaQk

Funktionsanalys av en produkt eller process, del 2

I min tidigare historia stannade jag vid att identifiera funktioner. Här är några regler för att definiera produktfunktionalitet.

  • Använd bara två ord, ett verb och ett substantiv , detta tvingar fram klarhet och bryter ner uppgiften i små, hanterbara delar

  • Använd aktiva verb och mätbara substantiv när det är möjligt. Passiva verb begränsar kreativiteten. Det mätbara substantivet gör det möjligt att bestämma kostnaderna exakt i den aktuella aktiviteten. Genom att använda ett substantiv som ska mätas möjliggörs frågor i nästa steg, t.ex. Hur mycket belastning? Hur mycket kraft? Hur mycket volym?

  • Undvik verben Get, Equip, Give och deras synonymer när du beskriver användbarhetsfunktioner. De används främst för att beskriva estetiska funktioner.

  • Se till att du identifierar funktioner, inte typiska egenskaper eller egenskaper

  • Var inte för specifik. Sådana beskrivningar tenderar att uppmärksamma den befintliga metoden och begränsa kreativiteten.

 

Klassificering av funktioner

Funktionsdiagrammet för motorns kylsystem visas nedan, figur 1.

Figur 1. FAST funktionsdiagram för kylsystemanalys

En grundläggande funktion är ett jobb eller funktion som en produkt eller process är designad för att utföra. Det är anledningen till att kunden köpte produkten eller att designern designade den. Grundfunktionen är vanligtvis lätt att definiera, till exempel för en arbetsmaskins motorkylsystem är det Hålla motortemperaturen . Grundfunktionen testas genom att fråga: Om funktionen togs bort, skulle produkten fortfarande fungera perfekt? Svaret är nej, eftersom att ta bort en grundläggande funktion gör produkten värdelös.

Kritisk funktion

Kritiska funktioner är designingenjörens val för att tillhandahålla en eller flera grundläggande funktioner. I arbetsmaskinens motorkylsystem är de, Producerar vridmoment (motor), suger luft (fläkt), kyler vatten (cell), överför värme (vatten).

Stödfunktion

Stödfunktioner är de som gör att kritiska funktioner fungerar bättre, snabbare, längre osv. När det gäller kylsystemet är de, Directs Air (luftstyrning), Directs Air (kylarcell), Förbättrar frostmotstånd (Antifreeze).

Inte en stödjande funktion

De är alla andra funktioner, inuti vyobjektet, som inte har någon effekt på de grundläggande funktionerna. Till exempel är estetiska funktioner ofta så här, såvida inte grundfunktionen är estetisk till sin natur, som till exempel är fallet med parfym eller maskintäcklack.

När det gäller maskinens motorkylsystem är en funktion att värma vatten , men det har inget med grundfunktionen att göra. Kunden är dock villig att betala för det eftersom de vill att det ska ske, på grund av att varmvatten kan användas för att värma hytten. Men om man jämför med den grundläggande funktionen, är funktionen inte stödjande.

Sammanfattningsvis kan funktionerna i ett helt system korrekt och tydligt förstås genom att identifiera det hierarkiska förhållandet mellan grundläggande, kritiska och stödjande funktioner. Varje basaktivitet kan ha en undergrupp av kritiska aktiviteter och varje kritisk aktivitet kan ha stödjande aktiviteter som gör att de kan hända bättre, snabbare, längre etc. Att klassificera och förstå de inbördes sambanden mellan systemets aktiviteter är kärnan i hela Funktionsanalys och kostnad Planering (VE).

Aktivitetskartläggningsprocess

Aktivitetskartläggningstekniken, FAST, visar grafiskt att en produkt eller process består av sammanlänkade aktiviteter (Figur 1). Denna teknik kan användas för att testa funktionernas robusthet och visa saknade eller överlappande funktioner. Tekniken hjälper också teamet att etablera sambandet mellan kostnader och aktiviteter och hjälper till att välja de ämnesområden som har störst potential för kostnadsbesparingar.

Gränslinjer och uppgiftens omfattning (Scope)

De långa vertikala linjerna i aktivitetsdiagrammet definierar gränserna och omfattningen av det arbete som ska hanteras. Alla identifierade funktioner måste passa mellan dessa linjer. I en aktivitetsdiagram definierar långa vertikala linjer gränserna och omfattningen av det arbete som ska utföras. Alla identifierade funktioner måste passa mellan dessa linjer. Den högra vertikala linjen är placerad mellan de angivna ingångarna och den önskade funktionen. Funktioner svarar på frågan: 'Varför utför vi grundläggande funktioner?'

Den vänstra vertikala linjen är placerad mellan den grundläggande funktionen som behandlas och den högre nivån av funktion.

Skapa en diagram

Den börjar på vänster sida av den högra vertikala linjen, där grundfunktionen(erna) kommer. Därefter placeras de kritiska funktionerna på samma rad och ställer två viktiga frågor, HUR detta har åstadkommits och VARFÖR denna funktion utförs. De aktiviteter som placeras horisontellt måste också uppfylla tidssekvenskravet , dvs aktiviteterna placeras på den kritiska vägen i relativ tidsordning med början från vänster ände av den kritiska banan. Aktiviteter som inte har en tidssekvens placeras under eller ibland ovanför den kritiska vägen. Det är aktiviteter som sker samtidigt, eller hela tiden, och kallas samtidiga stödaktiviteter. Sådana funktioner inkluderar stödfunktioner (kontroller luft), estetiska funktioner (förbättrar utseende = motorfärg) och oönskade funktioner (värmer vatten).

Den kritiska vägen

En kritisk väg är en serie kritiska aktiviteter som löper horisontellt från input till output. Vägen är klar när HUR- och VARFÖR-frågorna har testats för varje kritisk funktion och när vägen endast har funktioner som tillfredsställande svarar på båda frågorna. Detta är vad jag kallar motivering åt båda hållen.

Sammanfattning

Ett aktivitetsdiagram visar aktiviteter som sker samtidigt och är beroende av varandra. Under idéfasen utvecklas alternativa metoder för att utföra, eliminera och kombinera funktioner.

Ett funktionsdiagram representerar en individs eller grupps förståelse och logik för strukturen eller processen som övervägs. Om samma process beskrivs i en annan grupp blir slutresultatet troligtvis ett annat, naturligtvis, även i detta fall måste de allmänna konstruktionsprinciperna för diagramkonstruktion följas. Det beror på att det inte bara finns ett rätt svar. Syftet med handlingsdiagrammet är att fördjupa förståelsen av den fråga som diskuteras. Så länge det tjänar gruppens syfte finns det inget rätt eller fel diagram. Detta är också en möjlighet för designingenjörer att visa sin kreativitet.

Om en maskin hade en själ skulle den vara här. Det är ett osynligt inflytande som allt är byggt på och vars existens endast ett fåtal känner till. Men varje produkt har det, du måste bara gräva fram det.

I nästa artikel kommer jag att diskutera hur man utifrån ovanstående identifierar möjligheter att hitta förbättringsmål för ämnet som diskuteras.

 

Pentti Enlund

Mexlink Oy

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras