Identifiera möjligheter baserat på resultaten av FAST-analysen (Pentti Enlund)

I den här artikeln syftar jag till att visa hur kreativt tänkande kan användas för att ta fram alternativa möjligheter för att uppnå önskade funktioner . Designteamet identifierar förbättringsmöjligheter och går igenom dem i en brainstormingsession. Som ett exempel (Figur 1) använder jag den mest centrala delen av espressokaffemaskinen, dvs. Aktiviteterna för detta kalkylblad för kostnad/aktivitet samlades in från FAST-analysen. Denna komponents uppgift är att mala kaffebönorna till partiklar, fördela det inkommande varma vattnet jämnt över det malda kaffepulvret, brygga kaffet, filtrera kaffet, leverera kaffe på espresso gourmetnivå till nästa steg i processen och samla upp kaffet. kaffesump för omhändertagande. Smaken och aromen av kaffet uppnås med denna underenhet av maskinen, så de viktigaste kundkraven riktas till den.

Förbättringsmöjligheter för konstruktionen eller processen identifieras genom att fastställa beroenden mellan kostnader och funktioner. Denna process är mycket viktig för att hålla teamets uppmärksamhet på de områden där förbättringsmöjligheterna är störst.

Figur 1. Koppla ihop kostnader och aktiviteter

Det är en förening av kostnad och funktion, där dessa två saker hänger ihop. Jag hänvisar till den bifogade bilden i följande text.

Det första är att se till att kostnaderna för sammansättningens delar och sammansättningar, såväl som de faktorer som är relaterade till dem, registreras på vänster sida av arbetsbladet, i kolumnerna Delar och kostnader.

Därefter flyttar vi alla identifierade aktiviteter från FAST-diagrammet till toppen av sidan, i aktivitetskolumnerna. Varje funktion kan bara listas en gång.

Kostnaden för komponenten bör allokeras till de funktioner som den deltar i. På flera punkter i vårt exempel deltar en del i utförandet av flera funktioner. I fallet med exemplet deltar korgskyddet (1,25 €) , vars funktion är Samla upp och töm hett vatten (0,75 €), i utförandet av funktionerna Seal Joint (0,25 €) och Förbättra utseende (0,25 €) . Så vi ser att däckets funktion inte bara är att fungera som en vattenuppsamlare och avlopp, utan också att delta i utförandet av två andra funktioner. Vissa funktioner kan också vara helt kostnadsfria.

När vi tittar på aktiviteterna som identifieras av FAST-diagrammet märker vi att kostnaden för en viss aktivitet består av den kombinerade effekten av flera komponenter. Till exempel består funktionen Grind Beans (€1,31) av kostnaderna för Blade (€1,17) och Gear (€0,14), vilket utgör 14,5 % av produktens totala kostnad.

Sammanfattningsvis kan kostnadsfördelningen ses till exempel så här;

  • Den kritiska vägen har kostnader på 5,62 € / 62,4 %
  • Kostnader för stödjande aktiviteter 1,90 € / 21,1 %
  • Kostnaden för grundfunktionen 0,80 € / 8,9 %
  • Alltid imponerande kostnad 0,69 € /7,7 %

Från mina tidigare artiklar minns vi att grundfunktionen är anledningen till att kunden köper produkten. Det är ofta förvånande att notera att kostnaden för den grundläggande funktionen är långt under 10% av den totala kostnaden för produkten.

De totala kostnaderna för varje funktion summeras i sin egen Total-kolumn. I procentkolumnen beräknas varje aktivitets procentuella andel av de totala kostnaderna. I detta skede bör gruppen identifiera 2–4 ​​funktioner som är värda att undersöka närmare.

Här bör du vara särskilt uppmärksam på kritiska funktioner . Finns merparten av kostnaderna här så är nuvarande konstruktion relativt kostnadseffektiv. I ett sådant fall fokuserar vi på grundfunktionen (erna) och utvecklar ett nytt koncept.

Därefter kommer vi att se över stödfunktionerna . Om en stor mängd kostnader allokeras någon annanstans än kritiska funktioner är det troligt att kostnadsbesparingar kan uppnås utan att grundkonceptet ändras. När du gör en förändring bör du ha kundens krav i åtanke, du får inte kompromissa med dem. Vid det här laget är det värt att titta på de funktioner som inte tillför värde till produkten och som hör till funktioner som inte stöder. Att undersöka dyra aktiviteter ger dessutom ibland möjligheter att genomföra dem billigare. Nedan, figur 2, finns sätt att minska kostnaderna för olika delar av monteringen som uppnås genom idémetoder.

Handlingen definieras av ett aktivt verb och ett mätbart substantiv . Figur 2 visar verb/substantivlistan över komponenterna i sammansättningen som bearbetas. För ett mätbart substantiv, frågan, hur mycket? Till exempel är funktionen för komponenten Gear Transmit Power. När det gäller makt kan vi ställa frågan Hur mycket makt? Svaret är 180W. När vi tittade på de andra delarna av kaffebryggaren (Strömingång), märkte vi att effekten kan minskas och det påverkar även vår bryggkorgskonfiguration. 180 W reduceras till 130 W, så kugghjulet kan bytas ut mot en drivaxel, vilket helt klart är en billigare lösning.

Nedan listas några allmänna riktlinjer för att minska kostnaderna.

  • För att minska antalet delar
  • För att förenkla monteringen
  • Använder standarddelar
  • Undviker delar som snart kommer att vara föråldrade
  • Undvik att överdesigna produkten för vad kunden vill ha

En tvärorganisatorisk grupp är nödvändig eftersom lösningar av denna typ måste styras av kundens vilja och ekonomiska vägledning.

Kostnadsanalysen tar reda på vilka produktkomponenter som är målet för kostnadsreducerande åtgärder och vilka delkomponenter som tilldelas individuella kostnadsmål. För kaffebryggaren innebär det att bestämma vilka komponenter som ska tilldelas åtgärder till, t ex värmeelement, kontrollpanel, bryggkorgsmontering etc. och vad är kostnadsmålet för dem. Analysen definierar också den ömsesidiga interaktionen mellan komponenterna (se effekttillförsel kontra bryggerskorgens konfiguration ovan). Kostnadsbesparande åtgärder som vidtas i en komponent ökar ofta kostnaderna i en annan komponent, men minskar också dem, som i vårt exempel.

Kostnadsanalys inkluderar fem huvudaktiviteter:

  • Lista över produktkomponenter
  • Fördelning av kostnader på komponenter
  • Prioritera kundens krav på produkten
  • Relaterar kundkrav till produktkomponenter
  • Bestämma den ömsesidiga betydelsen av produktkomponenter

De fem punkterna som nämns ovan är den första drivkraften för processen att uppnå målkostnaden för produkten. I denna process, när den görs på rätt sätt, genomsyrar kundens krav på produkten (kundens röst) hela designprocessen, vilket ger den funktionalitet som kunden vill ha, till ett pris de är villiga att betala.

I min nästa artikel kommer jag att diskutera kreativitet och förslagen till förbättringar som den medför. Dessutom den mest betydande delen av hela VA/VE-processen, d.v.s. beräkningen av kundvärde.

31.3.2022/ Pentti Enlund - Mexlink Oy

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras