KOSTNADSHANTERING UNDER PRODUKTENS LIVSCYKEL

Ett fenomen i tiden är de ökade kostnaderna och leverantörskedjornas sårbarhet, som tär på företagens lönsamhet. Dessutom medför användningen av digital teknik nya dolda kostnader om man inte vet hur man kopplar dem till evenemangskedjor under hela livscykeln. Dessutom förutspår jag att den gröna omställningen också kommer att förändra värde/kostnadskvoten i ekonomiska indikatorer.

Varför fokuserar kostnadshantering på individuella synliga kostnader? Ofta reageras till exempel konjunkturcykler snabbt med strukturella förändringar och uppsägningar. Ibland kan denna drastiska åtgärd förändra den strukturella konkurrenskraften, men oftast leder de kostnadsbesparingar som eftersträvas till förändringar i konkurrensbilden eller lönsamheten. Olika moment finns i resultaträkningen där den synliga kostnaden är personalkostnader som anses snabbast att skäras ned. En av anledningarna till bristen på långsiktig kostnadskontroll är förmodligen de många och djupa rötterna till ett enkelt fenomen i organisationskultur, leveranskedjor och produktegenskaper.

Det händer ofta att korttidsarbete skärs ner och de förlorade resursernas arbete döljs i form av någon grad av självbetjäning som ett kors för den kvarvarande personalen. Försämringen av produktiviteten sker under lång tid och utan att det märks, eftersom den kapacitet som behövs för att överleva på kort sikt inte kan äventyras. Kapaciteten har minskat som helhet och den befintliga kapaciteten hos en enskild person belastas med nya uppgifter. Koncentrationsdjupet lossnar och omfattningen ökar (Figur 1).

Figur 1. Extrema val av använd kapacitet

Olika improduktivitet gömmer sig dock ofta i stora mängder i produkter och sättet de tillverkas. I resultaträkningen döljs dessa bakom siffrorna och framförallt i sambanden mellan olika kostnads-/värdeelement, vilket gör det svårt för ledningen att göra verkliga kostnadsbesparingar som stödjer produktiviteten. I produkter, som vanligtvis är den största faktorn på grund av deras skalbarhet, är denna oproduktivitetsfördolhet den mest utmanande.

Så med vilka medel kommer vi till grundorsakerna och den verkliga utvecklingen av produktiviteten? Kostnader kan identifieras i tre nivåer (Figur 2):

1) En synlig kostnad som du inte alltid har tid att fokusera på (kräver arbete)

2) En osynlig kostnad som behöver sina egna verktyg

3) Omedveten kostnad, som döljs i den verksamhetskultur som bildats genom åren

Figur 2. Nivåer för kostnadskontroll

MexLinks kostnadshanteringsresurser och vetenskapliga forskningsnätverk har tillämpat Toyotas originalverktyg på små serier industriella verksamheter. Koncepten och värdet och kostnaderna för nuvarande produkter och funktioner samt produktutveckling har testats i många företag. Vi hade turen att få coaching direkt från en av kostnadskontrollens hårdaste kärnor – den japanska bilindustrin. Det är substantiell spetskompetens som vi också vill ingjuta i företag, eftersom hela konceptet bygger på att beprövade arbetssätt och verktyg överförs till företaget. Kunskapen fulländades genom praktik i den finska verkstadsindustrin och även hos logistikoperatörer. Det nya området vi lade till konceptet var reservdelar och underhållsinriktad service. Naturligtvis måste företaget investera sina egna resurser i denna kunskapsöverföring, eftersom "vattnet som transporteras till brunnen vanligtvis inte stannar där".

En vetenskaplig kostnadsstudie, i vilken ett flertal finska företag har deltagit, har visat att målet är en av de viktigaste flaskhalsarna. Misstag i att sätta realistiska mål och å andra sidan i ett disciplinerat genomförande leder till en typisk situation där värdet av produktens egenskaper överstiger kundens betalningsvilja. Du kan enkelt skapa ett "flaggskepp" med fler funktioner än vad kunden behöver, vilket naturligtvis begränsar kunder och volym med sitt höga pris.

En ny utmaning har uppstått är den gröna omställningen och digitaliseringen yttrad med en djup bröströst av fullständig okunnighet. Den gröna omställningen ändrar prioriteringar och digitalisering, när den implementeras felaktigt, genererar dolda kostnader utöver de fördelar den medför, särskilt under dess livscykel. Åtaganden om kostnader, osynliga i början genom val, dyker upp efter några år och beskattar vinsten.

Hur tar man tag i detta bredare fenomen? Utvecklingsvägen för ett enskilt företag räcker bara för de första stegen. Ett sätt är att bilda allianser bredare. Vi har byggt innehåll för detta med EU/ITEA4-projektkonsortiet och uppnått en utmanande expedition i djupet av kostnadshantering samtidigt som vi tacklade CO2-minimering.

Vår forskningsresa börjar med att sätta upp mål och säkerställa dess korrekthet genom att rensa kundernas behov från tekniska lösningar, vilket är en del av målkostnadsprocessen. Den tar med sig produktstrukturens arkitektur med nya gränssnitt, som bildar en karta för en stor enhet. Som socker finns det beprövade verktyg och tankemodeller i botten med vilka vi kan ta oss till kostnadsisbergets bottenskikt (Figur 3).

Utmaningen med en ekosystemliknande verksamhetsmodell kommer från området för den gröna omställningen och hanteringen av IPR för försörjningskedjan, såväl som den sömlösa CO2-kedjan som krävs av kunden. Syftet är att bemöta dessa med teknologiska medel, det vill säga Blockchain i nya kläder utanför bankvärlden och analys- och simuleringsverktyg som görs agila av artificiell intelligens.

Lönsamhetsstyrning blir en slags pareto-optimeringsuppgift i ett stort försörjningsnätverk. Potentialen för inlösenvärde kan också vara enorm. Operatörerna för en processindustri planerar att investera totalt 750 miljarder USD i hållbar utveckling, där Blockchain har nämnts som en av de potentiella teknologierna. Vad avslöjas från andra sektorer?

Figur 3. Limitless/ITEA 4 Finskt projekt

Referensramen för Limitless/ITEA 4 EU-finansiering har passerats genom två krävande portar och vårt projekt ingår, som hittills har involverat ett Business Finland (BF) lokomotivföretag samt TAMK och VTT. Vi behöver fortfarande företag till oss, som t.ex Jag är intresserad av projektet, modellering och lönsamhet och CO2-minimering .

En helt ny möjlighet kräver acceleration med investeringar av offentliga medel. EU-begrepp är relativt grundläggande i Finland och även tjänstemän är rädda för misstag. Detta gör det svårt att få finansiering, eftersom det inte räcker för att vinna den krävande EU-kampen. Vi måste ta ytterligare en vinst på den inhemska finansiella fronten, vilket kräver solid företagsdeltagande och viljestyrka. Alternativa utvecklingsvägar är antingen ett forskningskoncept, där företag deltar i vägledningen och investerar sina resurser i kunskapsöverföring med eget bidrag, eller ett Co-innovation-projekt, där vissa företag har egna parallella projekt. Schemat är i slutet av augusti 2022.

Fördelen med en bredare front är accelerationen av marknadsinträde, eftersom den nya framväxande potentialen är enorm. Där kan vi påverka kunnandet bredare och återigen, i företagsspecifika projekt, kan vi hjälpa till att lösa lönsamhetsproblem i ett enskilt företag och dess försörjningskedja.

MexLink verkar som en producent av djupt innehåll och kan iscensätta utvecklingen i ett bredare ekosystem med kraften i spetskompetens och dess omfattande nätverk av expertis som förfinats under åren. Vi har bevisade verktyg i världsklass och förmågan att ta dem till utvecklingen av företagens erbjudanden.

9 maj 2022/ Pasi Julkunen/MexLink Oy

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras