Function Analysis System Technique 1 (Function Analysis System Technique, FAST) av Pentti Enlund

Funktionsanalys 1 (Function Analysis System Technique, FAST)

Funktionsanalys av en produkt eller process Del 1

Bättre känd som Function Analysis System Technique, FAST

Kundens (kundsegmentets) förväntningar på den köpta produkten

De två tidigare artiklarna ( https://www.mexlink.fi/pearls/21l95rf5v71id8ptes6xxyqmtqllsu ) och https://www.mexlink.fi/pearls/arvoanalisi-ja-kustannussuunnittu ) handlade om kundernas behov och deras prioritet samt stadierna av VA/VE-process. Från dem är målen och deras koppling till tekniska lösningar tydligt prioriterade. Nu behöver vi sätt att nå målen.

Ofta är de identifierade kostnadsproblemen för stora och omfattande för att hanteras på en gång. Därför måste det problemfält som ska behandlas delas upp i mindre delområden, bättre hanterbara helheter.

Valbart objekt för undersökning och datainsamling

Ett mätbart objekt måste väljas som mål. Det valda målet kan mätas, t.ex. genom förbättring av verksamheten, snabb respons, kostnadsbaserad, etc. Att lista alla faktorer som påverkar kostnaderna är mycket viktigt i VA/VE-processen, eftersom det hjälper designteamet t.ex. när man utför funktionsanalys. Sådana faktorer inkluderar till exempel materialinformation, garantiinformation, kostnader för egen tillverkning, mängd skrotning och reparation, processflödesanalys, videoinspelning av processen, namn på delar, kvantiteter, materialkostnader, arbetskostnader, antal stycken, etc.

När denna information har samlats in, registrerar teamet alla delar, processbeskrivningen och kostnaderna i kalkylbladet för kostnadsaktivitet. Denna fas är en av de viktigaste arbetsfaserna eftersom den beskriver föreningen av kostnad och funktion, den viktigaste aspekten av VA/VE-processen.

Ett arbetsverktyg för datainsamling , Reverse Engineering, kan låta exotiskt, men det är oerhört viktigt, särskilt i en konkurrenssituation, där företag konkurrerar direkt om pris, kvalitet och antalet produktfunktioner. En sådan konkurrensmiljö förekommer till exempel i arbetsmaskiner med stora volymer (grävmaskiner, lastmaskiner, bulldozers och traktorer), hushållsapparater (kylskåp, spisar, ugnar, blandare, hårtorkar, kaffebryggare, strykjärn, TV-apparater, etc.) och, naturligtvis, inom bilindustrin. Denna typ av konkurrenssituation kallas strategin att möta konkurrensen .

Den finska industrin driver redan och har delvis hamnat i en sådan situation. Det är därför väsentligt att veta hur man analyserar konkurrenters kostnader och vad de består av, samt vad man kan lära av dem. Jag kommer att behandla denna aspekt senare som sin egen berättelse.

Produktens funktioner

Alla kostnader som behövs för att göra en produkt borde ge någon funktion. Kunden vill oftast bara ha två typer av funktionalitet för en produkt eller tjänst: Användbarhet och Estetisk funktionalitet.

En användbarhetsfunktion är en funktion som kunden vill ha för att någon funktion på högre nivå ska kunna utföras. Till exempel köps en bildprojektor för pedagogiskt bruk så att en bild eller text kan projiceras på väggen, men funktionen på högre nivå är att lära eleverna att använda den projicerade bilden.

Den estetiska funktionen behagar användaren. Denna kategori omfattar t ex parfym/rakvatten, konst, diamanter, arbetsmaskinsöverdrag, industridesignprodukter, färger, kompositioner etc. Det överlåts åt läsaren att fundera över vad som är den överordnade funktionen som är tänkt att uppnås med använder parfym.

Många produkter utför båda funktionerna samtidigt, till exempel köksmaskiner, motorhuv eller mask, möbler, kläder och arbetsmaskinsöverdrag. Å andra sidan fyller vattenrör, spikar och de olika vätskorna som används i arbetsmaskinen bara en funktion.

Verksamhetens språk

Traditionella kostnadsreduktionstekniker frågar: "Hur kan vi minska kostnaden för produkten?". VA/VE-tekniken frågar först: "Vad gör produkten?" och nästa: "Hur kan vi uppnå samma saker bättre och med färre aktiviteter?". Ett funktionellt förhållningssätt till en produkt eller processen som producerar den är att fråga: "Vad gör eller måste något göra?" .

Verksamhetsspråket ger ett enkelt och begripligt kommunikationsverktyg så att människor med olika bakgrund och utbildning kan kommunicera tydligt och exakt med varandra.

Därför är språket standardiserat både för själva produkten och för produktionsprocessen som gör den. Språket är uppdelat i verb och substantiv i båda kategorierna. Produktens funktioner definieras av dem.

Detta ger följande fördelar:

· Terminologin är förenklad

· Möjliggör en bättre och djupare förståelse av ämnet som granskas

· Är bred och generell, ger utrymme för kreativitet

· Ett substantiv väljs så att det har mätbara egenskaper

Vardagsspråk kontra funktionellt språk, exempel:

vardagligt språk                                             Verksamhetens språk

· Axeln vrider hjulet Axeln överför vridmoment

· Elmotorn i roterar hjulet Elmotorn producerar vridmoment

· Glödlampan lyser upp rummet Glödlampan producerar ljus

· Bränsletanken innehåller bränsle Bränsletanken håller volymen

Det vill säga en så bred och generell beskrivning som möjligt uttryckt med en mätbar storhet.

Identifiera funktioner

Den första uppgiften är att uttrycka exakt och tydligt vad produkten gör, med hjälp av funktionsspråket. En korrekt utförd funktionsanalys säger:

· Exakt vad produkten gör för kunden

· Exakt vad kunden vill att produkten ska göra

· Exakt vad kunden betalar för

Nämn sedan produkten som ska utformas, underområdet som granskas, funktionen för varje enskild del och dess betydelse i det granskade systemet, uttryckt med ett verb och ett mätbart substantiv. Produktens funktioner och stegen i tillverkningsprocessen beskrivs genom att bilda en funktionshierarki, som kallas en funktionsanalys. Figur 1 visar strukturen för funktionsanalysen.

FAST Diagram https://youtu.be/S1FV-SR9hxs

Att namnge funktionen för varje del är att utmana de personer som arbetar med analysen att se inuti funktionen. Detta kräver till och med erfarna produktdesigners att tänka om grundorsakerna till funktioner.

Eftersom att exakt namnge funktioner är en krävande uppgift, föredrar många att överge hela processen innan den är klar. Däremot kan man här säga att det ofta inte finns någon genväg till lycka, det kräver arbete. Som tur är går samma funktioner igen i andra produkter, så det grundläggande arbetet som utförs gynnar alltid framtiden.

I nästa del av funktionsanalysen kommer jag att diskutera de olika funktionerna mer i detalj, samt själva analysen, hur den går till. Detta är inte bara teorier, utan förfarandet i fråga har använts för att framgångsrikt minska kostnaderna och öka kundvärdet.

Pentti Enlund

MexLink Oy

 

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras